Actueel

Vastenactie 2020
Vastenactie: Werken aan je toekomst

Het belang van doorleren
Het thema van de Vastenactie dit jaar is: ‘Werken aan je toekomst’. Het is niet alleen belangrijk dat kinderen naar de basisschool kunnen, maar ook een vervolgopleiding krijgen om een vak leren. Dat vergroot hun kansen op werk, waarmee ze een redelijk inkomen kunnen verdienen. In Nederland gaan alle kinderen naar de basisschool en de middelbare school. Ook elders in de wereld krijgen steeds meer kinderen basisonderwijs, al is het maar een paar jaar. Een vervolgopleiding zit er echter vaak niet in. Terwijl je daarmee juist de kans krijgt een vak te leren, waarmee je een inkomen kunt verdienen.
Daarom wil Vastenactie zorgen dat meer jongeren (en volwassenen) naar school kunnen en een vervolgopleiding krijgen om een vak te leren. Zoals kleermaker, bakker, winkelier, bijen houden of manden vlechten.
Dat helpt echt! Sommige mensen in Mbala, Zambia verdienden bijvoorbeeld hooguit € 100 per jaar, oftewel maximaal € 8,30 per maand. Na een opleiding en begeleiding verdienen ze nu tussen € 20 en € 50 per maand. Daarmee kunnen ze voor zichzelf zorgen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen naar school gaan en door kunnen leren!

Wat doet Vastenactie?
Wat doet Vastenactie? In 2020 ondersteunt Vastenactie
wereldwijd tal van projecten die mensen toegang bieden tot onderwijs en ondersteuning geven bij het opstarten van een eigen onderneming. Deze projecten bestaan onder meer uit het aanbieden van trainingen, het faciliteren van onderwijsruimten en het verschaffen van lesmateriaal. Vastenactie zet zich in voor jongeren, werklozen en mensen die niet rond kunnen komen van hun (deeltijd) baan.

Waarom voortgezet onderwijs loont:
• Een extra jaar scholing levert tot tien procent meer inkomen op.
• Tien procent meer deelname aan voortgezet onderwijs dan gemiddeld vermindert oorlogsgevaar met drie procent.
• Elk jaar voortgezet onderwijs verlaagt de kans dat een kind trouwt voor de 18-jarige leeftijd met vijf procent.
• Voortgezet onderwijs voor vrouwen en meisjes vermindert de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
• Mensen die voortgezet onderwijs hebben gevolgd nemen vaker een leidende rol op zich in de gemeenschap, bijvoorbeeld bij het oplossen van conflicten.